DÜŞÜK KARBONHİDRATLI DİYET
Son zamanalarda düşük karbonhidratlı diyet (LCD- Low Carb Diet ) hızlı kilo vermek amacıyla sıklıkla başvurulan bir yöntem olarak değerlendirilmektedir.
Besinlerin bir denge halinde alınması önemli olsa da düşük karbonhidratlı diyeti uygulama şeklinizi düzenleyip daha yararlı hale getirmekte mümkün.
NEDİR DÜŞÜK KARBONHİDRAT DİYETİ?
Genel olarak tahılları, kuru baklagilleri ve süt ürünlerini, pek çok meyve ve bazı sebzeler gibi diğer karbonhidrat içeren gıdaların kısıtlandığı, yağ ve protein oranı yüksek olan et, yumurta, peynir, tereyağı, krema, yağlar gibi gıdalarla yer değiştirmektedir.
Günlük alınan enerjinin en fazla %30 ‘unun karbonhidrattan gelmesi beklenir.
Düşük Karbonhidrat diyetini yüksek proteinli, yüksek yağlı veya sebze ağırlıklı olarak uygyulama seçenekleri kullanılmaktadır. Örneğin Ketojenik diyettte bir düşük karbonhidrat diyetidir.
DÜŞÜK KARBONHİDRAT DİYETİNDE NE YENMEZ?
Beyaz un ve mamülleri
Ekmek ve türevleri
Kurubaklagil
Makarna gibi tahıllar
Pirinç, pirinç unu ve mamülleri
Mısır , mısır unu ve mamülleri
Yüksek nişastalı sebze ve meyveler
Rafine şeker
Paketli gıdalar
DÜŞÜK KARBONHİDRAT DİYETİNDE KAÇ KİLO VERİLİR?
Düşük karbonhidrat diyeti ile kilo verme hızı kişiden kişiye göre değişmektedir.
Uygulanan diyetin besin örüntüsü seçilen besinlerin kalitesi ve diğer makro besin miktarları ile kişinin biyokimyasal bulguları ve metabolizma hızı bu süreçteki kilo verim hızını değiştirmektedir.
DÜŞÜK KARBONHİDRAT DİYETİ ZARARLI MI?
Düşük karbonhidrat diyeti her ne kadar hızlı kilo verme amacıyla uygulansa da vücudun en temel enerji kaynağı olan karbonhidratın ani kısılması sağlık için önerilmemektedir.
Organların ve metabolizmanın çalışması, kas hacminin korunması için uygun miktarda dengeli beslenmek önemlidir. Diyeti tek başınıza uygulamak sağlıklı değildir.
DÜŞÜK KARBONHİDRAT DİYETİ KİMLER UYGULAYAMAZ?
- Sporcular
- Dibaet hastaları
- Kronik hastalığı olan bireyler
- Gelişim çağında olan puberte bireyler
- Emziren anneler
- Gebe anne adayları
KETOJENİK DİYETLE DÜŞÜK KARBONHİDRAT DİYETİ FARKI NEDİR ?
Ketojenik diyette günlük karbonhidrat alım miktarı günlük 50 gramın altındadır, LCD ise 50-150 gram kadar alım yapılır.
Ketojenik diyette yağ alım miktarı yüksektir ancak LCD diyeti uygulayanlar genellikle yağ alımında kısıtlamayı denemektedirler.
**Düşük karbonhidrat diyeti uygulamak istediğinizde basit karbonhidratları beslenmenizden çıkarıp yerine karabuğday, kinoa, siyez gibi alternatifleri ekleyerek miktarından ziyade karbonhidrat çeşidi üzerine bir eliminasyon yapmanızı öneririm.
Diyetisyen Nilşah Karakurt