Doğru beslenme ile doğru yemeğin tadını çıkarın.

Uzman Diyetisyen Nilşah Karakurt | Beslenme ve Diyet Uzmanı
Adresimiz
Şehit Burak Kurtulmuş Caddesi Caspian Modern Kat:4 A10, 34774 Ümraniye Caspian Modern/İstanbul
Telefon
0507 520 22 39
Sosyal Medya
bg-shape pata onion frame circle leaf garlic roll roll roll tomato tomato tomato tomato
DETOKS DİYETİ NEDİR? İŞE YARAR MI?

'Hocam yok mu hızlı kilo verebileceğim bir detoksunuz falan onu yazsanız...' bu soruyu sıklıkla duyuyorum ve itina ile her bir kişiye uzun uzadıya anlatıyorum.

Şimdi sizlere de anlatmak istedim;

Diyet süreçlerinde hastalarımın da benden hevesle istedikleri o süreç ‘detoks’

Kelime anlamı halk arasında hızlı ve çabuk kilo vermek için içilen sıvılarla desteklemiş bir beslenme şekli olarak evrilmiş olsa da detoks alında vücudun kendi iç sisteminde bulunan bir arınma yöntemidir.

Bu kadar popüler hale gelmesinin nedeni ise çeşitli besinlerin suyunu içerek lifsiz, posasız ve açlıkla desteklenmiş beslenme şeklinin aslında yalnızca kalori açığı oluşturarak kişilerde ağırlık kaybına neden olması. Bireyler hızlı gelen bu ağırlık kaybına karşı başarı kazandığını düşünse de maalesef bu ağrılık kaybı genellikle yağdan da olmuyor.

Detoksun Zararları Nelerdir?

Besin eksikliği ve sürekli sıvı alımına bağlı gelişen sıvı elektrolit dengesizliği nedeni ile kişilerde istenmeyen sağlık sorunlarına neden olabilirken sürekli iniş çıkış halinde olan kalori dengesizliği nedeni ile de sıvı detoksu ardından gelen rutin beslenme, vücudu yağ depolamaya ve kilo alma eğilimine geçiyor. Diyettte Yo-Yo etkisi dediğimiz bu durumu da destekleyerek kilo alımına ve metabolizma yavaşlamasına itiyor.

Gerçek Detoks Nedir?

Gerçek bir detoksifikasyon süreci ise daha metabolik bir yolakla organların dinlenmesi ve hücresel bir arınma getirmektedir.

Vücudu ağır metallerden, kimyasallardan, kalıntılardan yani toksinlerden arındırmayı amaçlayan bu sistemde organlar görev alır.

Karaciğer ana detoks organıdır diyebiliriz ilaçlar ve alkol başta olmak üzere sistemde ki zararlı maddelerin atımı için hayranlık uyandıran bir çalışma sistemi vardır.

Ve gerçek bir bedensel detoksifikasyonda bizler yeşil sıvılarla değil karaciğer yolakları ile ilgileniriz.

Böbrekler kan filtrasyonu ile idrar ile detoksifikasyon yaparken elektrolit dengesini korumakla sorumludur. Alel ade bir ‘su diyeti’ , detoks uygulaması gibi süreçler böbrek üzerinde olumsuz etki oluşturabilmektedir.

Akciğerleirmiz ve cildimiz yine bu grubun önemli organlarındandır. Solunum ve terleme ile detoksifikasyon sağlanmaktadır.

 

İyi Bir Detoks Nasıl Yapılır?

Ağır metal içerebilecek konserve gıdalar, kimyasallarla dolup taşan paketli gıdaları tamamen kaldırın.

Kan değerlerinizi kontrol altında tutun ( örneğin depo demir ferritin, magnezyum, çinko, selenyum, klor, B12, D vitamini …)

Terleyebileceğiniz seanslar düzenleyin ( sağlık engeliniz yoksa sauna veya hamam gibi )

Ritmik nefes oluşturacak egzersizler yapın, her gün!

Doğru Ph da su için

Bağırsak sağlığınız için probiyotik ve prebiyotik bir beslenme temeli oluşturun.

Kaliteli karbonhidrat kaynakları ile lif alın.

Yalnızca sebze sapıyla, çöpüyle oluşan zayıflama vaatlerinden ve detokslardan uzak durun ki zayıflayan bu değerli detoksifikasyon sisteminiz olmasın.

 

                                                                                                                                                                                       Uzman Diyetisyen Nilşah Karakurt

 

 

Bizi Takip Edin!