
ARALIKLI ORUÇ
Son dönemlerin en popüler beslenme modellerindne olan Aralıklı oruç zaman aralıkları açarak beslenme modeli oluşturur. Oruç tutarak enerji alımını tamamen sıfırlama veya sınırlandırmayla uygulanan bir beslenme çeşididir.
Bu diyet modeli her ne kadar son dönemde popüler bir akım haline gelmiş olsa da kökleri binlerce yıl öncesine dayanır ve temelde avcı-toplayıcı beslenme alışkanlıklarını örnek alır. Oruç tarihte gerek dinlerin getirisi olarak gerek de tıbbi tedavi yöntemi olarak uygulanmıştır.
Tıbbi tedavi amacı ile oruç tutulması antik Yunan, Çin ve Romalı hekimlerin döneminden beri önerilmiştir.
Klinik öncesi çalışmalar ve klinik çalışmalar, aralıklı oruç tutmanın obezite, diabetes mellitus, kardiyovasküler hastalık, kanserler ve nörolojik bozukluklar gibi birçok sağlık durumu için faydaları olduğunu göstermiştir.
Aralıklı Oruç Modelleri
Farklı açlık ve beslenme dönemlerini içeren mevcut aralıklı oruç modelleri temelde 3 ana başlık altında toplanmaktadır: alternatif gün aralıklı oruç, düzenlenmiş aralıklı oruç (5:2 yöntemi) ve zaman kısıtlı beslenme (16/8 yöntemi).
Alternatif Gün Aralıklı Oruç
Alternatif gün aralıklı oruç kişilerin diyet yaptıkları günlerde enerji ihtiyaçlarının %25’ini tükettikleri, diğer günlerde de istedikleri kadar besin tüketebildikleri bir beslenme protokolünü kapsar .
Düzenlenmiş Aralıklı Oruç (5:2 Yöntemi)
Düzenlenmiş aralıklı oruç modeli haftanın ardışık olmayan 2 gününde oruç tutmayı hedefleyerek oruç günlerinde besin alımını tamamen sınırlandırır veya enerji ihtiyacının %25’i kadar besin alımına izin verir. Haftanın kalan 5 gününde ise kısıtlama olmadan besin tüketimini sağlar.
Zaman Kısıtlı Aralıklı Oruç (16:8 Yöntemi)
Zaman kısıtlı aralıklı oruç, aralıklı orucun bir modeli olarak besin alımının günlük 8 saat veya daha az zamanla sınırlandırıldığı bir beslenme türü olarak tanımlanır.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENELER
Yapılacak öğünlerin yeterli doygunluğu sağlaması gerekmektedir.
Öğünlerin tamamından yeterli protein , yağ ve karbonhidrat aldığınıza emin olmanız gerekir.
Açlık pencerelerinde sıvı tüketimini sağlamanız gerekir.
KİMLER UYGULAYAMAZ
Gebeler
Diabet hastaları
Kronik hastalığı olanlar
Hipotansif hastalar
Reaktifhipoglisemi hastalarının uygulaması tavsiye edilmemektedir.