Doğru beslenme ile doğru yemeğin tadını çıkarın.

Uzman Diyetisyen Nilşah Karakurt | Beslenme ve Diyet Uzmanı
Adresimiz
Şehit Burak Kurtulmuş Caddesi Caspian Modern Kat:4 A10, 34774 Ümraniye Caspian Modern/İstanbul
Telefon
0507 520 22 39
Sosyal Medya
bg-shape pata onion frame circle leaf garlic roll roll roll tomato tomato tomato tomato
KİLO VERMEYE ETKİ EDEN KAN DEĞERLERİ

DİYETE BAŞLARKEN HANGİ KAN DEĞERLERİNE BAKTIRMALIYIM ?

Diyet sürecine başlarken atılması gereken ilk adım kan değerlerinizi gözden geçirmektir.

Duygusal açlık, kan şekeri dalgalanmaları, iştah kontrolünde zorlanma, tatlı krizleri gibi beslenmenizi bozan nedenlerin altında ki neden çoğu zaman kan değerlerinizde ki bozulmadan meydana gelir.

Peki, bu sürece etki eden en önemli biyokimyasal değerler hangileri?

Ben danışanlarımda detaylı kan değeri incelemesi sağlasam da bu 7 maddeye özellikle bakarım. İşte etki mekanizmaları;

 

D vitamini: Düşük D vitamini yağ dokusu artışı ile ilişkilendirilebilmekte, ayrıca iştah kontrolünde önemli bir mekanizma olan kan şekeri ve insülin duyarlılığı üzerine etkili olduğu bilinmektedir. Tokluk hormonumuz olan Leptin üzerinde de etkisi olan D vitamini değerinin 50-100 ng/ mL olmasını hedeflemekteyiz.

Ferritin: Demir metabolizma ve enerji seviyeleri üzerinde doğrudan etkilidir. Ayrıca troid hormonlarının düzenli çalışması üzerinde etkili olması metabolizma hızını dolaylı olarak etkiler.

Demir ilaçlarının kilo aldırma kanaati yaygın olsa da gastrointestinal sistem üzerinde yarattığı hassasiyet ( guruldama, midede kazınma, bağırsak hareketliliği gibi) açlık hissi ile karıştırılabilmektedir. Hekiminizle ilaç ve takviye konusunu konuşup uygun olan suplementi alabilirsiniz. Ferritin değerinin değişmekle birlikte 50 ng/mL olması hedeflenir.

B12: B12 vitamini eksikliği metabolizma hızını etkiler. Ayrıca enerji seviyesi ve ruh hali üzerinde etkili olmasından dolayı eksikliğinde iştah kontrolünü sağlamakta zorlanmanıza neden olabilir

Çinko: Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasını düzenleyen enzimler üzerinde etkili olan çinko beslenmenizi doğrudan etkileyebilmekte. Eksikliğinde kilo kaybı yavaşlayabilmektedir.

Yine insülin salgılanmasında etkili bir rolü olması dolayısıyla insülin direnci ile beraber gelen tatlı krizi atakları, iştah kontrolsüzlüğü gibi beslenme sorunlarına neden olabilir. Yine leptin hormonu üzerine etkilidir. Bu sebeple eksikliği diyete başlarken giderilmelidir. Çinkonun iştah arttırması yönünde kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

Magnezyum: Geniş bir etki mekanizması olmakla birlikte insülin duyarlılığı üzerinde önemli bir etkisi olan magnezyum, iştah kontrolü ve tatlı krizi atakları ayrıca bağırsak düzenlenmesi üzerinde önemli etkiler sağlar.

Hba1c ve HOMA-IR:  yaklaşık 3 aylık kan şekeri ortalamasını ve insülin direncini ifade eden bu değerlerde meydana gelen sapmalarda iştah, tatlı krizi ve yeme problemleri doğrudan etkilenebilmektedir.

 

Bu değerler bir bütün olarak değerlendirilmekte ve tek başına değerlendirilmesi genel itibari ile anlam teşkil etmeyebilmektedir.

Tıbbi olarak eksikliğinin görülmesinde hekim kontrolünde ilaç tedavisi sağlanmaktadır. Sağlık profesyoneli yönlendirmeden ezbere suplement ve ilaç kullanımı sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.

Özetle unutmayalım ki bütüncül bir değerlendirme ile sağlanan  beslenme düzenlemesi kalıcı bir değişim getirir.