Son günlerde sıklıkla bahsini duyduğumuz lipödem tanısı almak bu kadar kolay mı ? veya lipödem nasıl bu kadar yaygınlaştı?
Aslında lipödem , bacaklarda bazen ise kollarda ama genellikle vücudun alt extremitelerini etkileyen ve anormal şekilde yağ birikmesine neden olan metabolizma ile bağlantılı bir hastalıktır. Sıklıkla karıştırılan durum ise yağ dokusunun artışı ile gelen obezite ve lenfödemdir.
Bireyler sıklıkla kilolu ve selülitli basen, kalça, bacak bölgesine konunun popülerliğine aldanarak lipödemim mi var endişesine kapılabilmektedir.
LİPÖDEM VE OBEZİTE FARKI NEDİR? NASIL AYIRT EDİLİR?
Lipödemin en belirgin ayırıcı tanısı ağrı olmakla birlikte morlukların görülmesi, gözle görülür şişkinliklerin olması ve bu bölgelerde hassaslaşma ile birlikte varis görülebilmektedir.
Bacaklarda genel yorgunluk ve bireylerde halsizlik ve pek tabii bölgede kalınlaşma gözle görülür şekilde fark edilmektedir.
LİPÖDEM TÜRLERİ NELERDİR?
Lipödem oluştuğu bölgeye ve semptomlarına göre türlere ayrılır.
- Tip I: Yağ, göbek deliği ile kalçalar arasında
- Tip II: Yağ, pelvis ve dizler arasında
- Tip III: Yağ, pelvis ve ayak bilekleriniz arasında
- Tip IV: Yağ, omuzlar ve bilekler arasında
- Tip V: Yağ, dizler ve ayak bilekler arasındadır.
LİPÖDEM TEDAVİSİNDE BESLENME ÖNERİLERİ
Lipödemin gerilemesi, semptom ve şikayetlerin kontrol altına alınması için ağırlık kaybı birincil tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır.
Lipödem beslenme tedavisini uygularken antienflamatuar beslenme protokolü ile birlikte ağırlık yönetimi sağlamaktayız.
- Mercimek, fasulye, nohut ve barbunya gibi baklagiller,
- Yulaf, esmer pirinç, kinoa ve karabuğday gibi glütenden uzak tahıllar,
- Yüksek lif içeren sebze ve meyvelere yer verilir.
- Hekim kontrolünde alacağımız kararlar doğrultusunda fitoöstorojen besinlerin diyetten elimine edilmesi yine glüten ve süt ürünlerinin eliminasyonu planlayacağımız protokoller arasında olabilmektedir.
Tedavi protokolü hastanın hekiminin koyduğu teşhise ve hastanın beslenme durumuna göre değerlendirilmektedir.
Lipödem bir hastalıktır, her beslenme konusunda olduğu gibi lütfen çeşitli cihazlara girmeden ve ezbere diyetler uygulamadan hekiminiz ve klinik diyetisyeniniz ile birlikte hareket ediniz.
Sağlıkla kalın.
Uzman Diyetisyen Nilşah Yıldırım Karakurt