Doğru beslenme ile doğru yemeğin tadını çıkarın.

Uzman Diyetisyen Nilşah Karakurt | Beslenme ve Diyet Uzmanı
Adresimiz
Şehit Burak Kurtulmuş Caddesi Caspian Modern Kat:4 A10, 34774 Ümraniye Caspian Modern/İstanbul
Telefon
0507 520 22 39
Sosyal Medya
bg-shape pata onion frame circle leaf garlic roll roll roll tomato tomato tomato tomato
SPORCU BESLENMESİ

SPORCU BESLENMESİ

Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu ve harcadığı enerji miktarı sedanter bireylerle sporcular arasında önemli farklılıklar gösterir.

Sporcunun günlük veya haftalık antrenman planı ve antrenman yoğunluğu, müsabakaya katılıp katılmaması, yaşı, cinsiyeti ve spor yapmadığı günlerde ki hareketlilik durumu gibi pek çok faktör sporcunun beslenme tablosunu etkiler.

SPORCU BESLENMESİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Sporcunun kas glikojen depoları sporcunun temel yakıtlarından biridir. Kas yoğunluğunu korumak, hücresel enerji düzeyinde enerji kaynaklarını korumak ve doldurmak hem antrenman kalitesini hem de sporda ki başarısını doğrudan etkiler.

Yalnızca günlük rutinde değil spor sırasında, öncesinde ve sonrasında alınacak besinlerin içeriği de sporcunun dinamik, sağlıklı ve başarılı bir spor yaşamı olmasını sağlar.

BRANŞA GÖRE BESLENME DEĞİŞİR Mİ?

Branşa ve bu branştaki harcanan enerjiye, antrenman sayısı ve süresine göre alınacak enerji ve bu enerjiyi oluşturan makro ve mikro besinlerin dağılımı elbette ki değişkenlik göstermektedir.

SPOR ÖNCESİ VE SONRASI BESİN TÜKETİMİ

Spordan önce doğru miktarda alınan karbonhidrat ve protein sporcunun performansını doğrudan etkiler.

Kasta depolanan enerji için önemlidir.

Spor öncesi sindirimi kolay ve hafif besinler tercih edilmeli bu nedenle spordan önce daha kolay sindirilen karbonhidrat grupları tercih edilirken spor sonrası protein ve yağ grupları eklenebilir.

Kompleks karbonhidratları tercih ederken çiğ sebze ve kurubaklagil gibi yüksek posalı besinler spor sonrasına bırakılmalıdır. Yine sindirim sorunları yaşanmaması adına spor öncesinde yavaş ve uzun çiğneyerek yemek yemek önemlidir.

Spordan 3 saat kadar önce ana yemek bitirilmelidir enerji ihtiyacı için bir saat kadar kala uygun ara öğünler tercih edilebilir.

Spor öncesi sırası ve sonrasında uygun miktarda su tüketimi ciddi önem taşır.

Şiddetli egzersiz sırasında kaslar hasar görür, bu hasarın giderilmesi ve bir sonraki antrenmana hazırlanabilmeis için kaliteli protein kaynakları ve kompleks karbonhidrat tüketilmelidir. Bu sayede dokular onarılır ve depolar yenilenir. Bu noktada devreye giren protein tozları yerine ilk olarak doğal kaynakların tüketimi hedeflenmelidir.

Antrenman sonrası kaybedilen vücut ağırlığına göre sıvı takviyesi yapılmaldıır. Her 20 dakikada yaklaşık 200- 300 ml su içilmesi hedef alınabilir.

Sporcu beslenmesinde makro ve mikro besinler için bir sonra ki yazıyı okuyabilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

 

Uzman Diyetisyen Nilşah Karakurt

 

 

 

 

 

 

Bizi Takip Edin!